Unikalna przyprawa 5 smaków

Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w naszym życiu. Osoby, które zawodowo zajmują się gotowaniem, lubią w kuchni eksperymentować i stosują przeróżne mieszanki przypraw. Czasem dodanie innych ziół do mięsa, sprawia, że nabiera zupełnie innego smaku.

Co znajdziemy w przyprawie pięciu smaków?

przyprawa 5 smakówGotowanie samo w sobie nie jest trudne, ale zrobienie czegoś naprawdę dobrego, wymaga nieco wprawy i doświadczenia w kuchni. Wiele osób korzysta z gotowych mieszanek przypraw do różnych dań, ponieważ nie wymaga to kombinowania. Wystarczy kupić mięso czy rybę, doprawić ją przyprawą i można przystąpić do obróbki termicznej. Jednak jeżeli zależy nam na wyjątkowym smaku, który na długo zostanie nam w pamięci, to warto sięgnąć po orientalne przyprawy. Jedną z takich jest przyprawa 5 smaków, która pochodzi z dalekiego wschodu. Jako jedyna, zawiera w sobie wszystkie występujące smaki, czyli słodki, słony, gorzki, kwaśny i ostry. Może się to wydawać nietypowe połączenie, ale kompilacja tych smaków daje nieziemski aromat i nadaje potrawom niepowtarzalnego charakteru. Można ją kupić jako gotową mieszankę, albo samodzielnie wykonać w domu. W jej składzie znajdziemy goździki, anyż gwiaździsty, cynamon, koper włoski oraz pieprz syczuański. W oryginalnej mieszance chińskiej pięciu smaków, dominujących smakiem jest anyż, który świetnie komponuje się z tłustą wieprzowiną i kaczką. Przyprawę tą można też stosować jako składnik marynaty do kurczaka czy owoców morza. Niektórzy dodają ją nawet do smażonych warzyw.

Jak widać chińska przyprawa ma dość szerokie zastosowanie. W zależności od ilości jaką dodamy do potrawy, uzyskamy mniej lub bardziej intensywny aromat. Jedno jest pewne, na pewno jej zastosowanie całkowicie odmieni nasze dani i nada mu nowego charakteru.