Pojemniki do fermentacji wina

Fermentarory mogą być wykonane z różnych materiałów. Najczęściej jednak spotyka się te szklane lub wykonane z plastiku. Zarówno jeden jak i drugi posiadają liczne zalety, które sprawiają o ich przewadze. Z drugiej strony posiadają także wady, które sprawiają, że ich wykorzystanie jest mniej atrakcyjne. Mimo wszystko jednak zarówno szklane jaki i plastikowe fermentatory do wina posiadają swoich zwolenników.

Rodzaje fermentatorów do wina 

fermentator do winaSzkło jako surowiec znane jest już od dawna. Szklany fermentator do wina posiada parę zalet. Przede wszystkim szkło jest surowcem całkowicie neutralnym na działanie czynników chemicznych takich jak kwasy, zasady czy wiele rozpuszczalników organicznych. Dzięki temu wino przechowywane w szklanych pojemnikach nie traci swoich walorów smakowych ani zapachowych. Co więcej można jest przechowywać przez długi okres czasu bez obaw o wytworzenie się w nim szkodliwych związków chemicznych. Z drugiej strony szklane fermentatory do wina są mało ustawne i trudne do czyszczenia. Szkło należy także do surowców, które mogą pękać podczas mocniejszych urazów mechanicznych. Dodatkowo szklany fermentator do wina jest drogi. Z kolei plastikowe fermentatory mimo wielu zalet mają jedną bardzo poważną wadę, która dyskwalifikuje ich stosowanie. Są wykonane z plastiku, który w dobie dzisiejszego eko trendu nijak się wpisuje. Co więcej pokutuje stwierdzenie, że alkoholu nie powinno trzymać się w plastykowych pojemnikach, ponieważ w dłuższej perspektywie wchodzi w interakcje z plastikiem.

Szklane fermentatory do wina posiadają zdecydowanie dłuższą historię ich stosowania. Z tego też względu zdecydowanie częściej sięgają po nie koneserzy wina. Są do nich przywiązani i nie chętnie zmieniają swoje przyzwyczajenia. Z drugiej strony plastikowe pojemniki nie cieszą się dobrą opinią, a jak wiadomo złej noty trudno się pozbyć.