Co należy do żywności bezglutenowej?

Powszechnie się uważa, że około dwa procent społeczeństwa choruje na celiakię, która wymaga stosowania ścisłej diety eliminującej gluten. Nie jest prosto znaleźć produkty, które nie zawierają glutenu, gdyż jest on powszechni wykorzystywany.

Gdzie kupimy żywność bezglutenową?

żywność bezglutenowaChorzy na celiakię oraz osoby z nadwrażliwością na gluten, muszą bezwzględnie stosować dietę bezglutenową, ponieważ jest to jedyny, skuteczny sposób na zminimalizowanie objawów choroby. W sklepach spożywczych znajdziemy około siedemdziesiąt procent produktów z zawartością glutenu. Część z nich jest naturalna, ale do niektórych produktów gluten jest celowo dodawany, gdyż jest świetnym nośnikiem czy wzmacniaczem smaku. Dostępna na rynku żywność bezglutenowa musi posiadać na opakowaniu, w widocznym miejscu znaczek przekreślonego kłosa, co oznacza, że w jej składzie nie uświadczymy glutenu. Przeważnie są to mąki takie jak kokosowa, gryczana, kukurydziana czy ryżowa oraz różne rodzaje kasz, które naturalnie nie zawierają tego składnika. Gluten przede wszystkim spotkamy w mące pszennej, żytniej czy jęczmiennej, ale można się go spodziewać także w produktach, w których wydawałoby się go nie powinno być. Mogą to być płatki śniadaniowe i owsiane, majonez czy wszelkie produkty przetworzone. Dla osoby chorej na celiakię czy cierpiącej na nietolerancję, spożycie takiej żywności może być bardzo szkodliwe, dlatego też muszą one uważnie czytać etykiety na produktach. Zawsze można wiele dań przyrządzić samodzielnie, aby mieć pewność co do ich zawartości.

Jeszcze do niedawna, produkty bezglutenowe można było kupić jedynie w sklepach ze zdrową żywnością. Obecnie bardzo dużo marketów czy sklepów spożywczych prowadzi ich sprzedaż, mając wydzielony obszar na tego typu żywność.

Co należy do żywności bezglutenowej?
Przewiń do góry